Γέννα

Γέννα

Το χωριό είναι κτισμένο σε μια θαυμάσια, κατάφυτη τοποθεσία, νότια από τον οικισμό της Αγίας Φωτεινής. Η προέλευση του ονόματος του οικισμού προέρχεται από τη λέξη γεννά, δηλαδή παράγει, γιατί παράγει πάρα πολλά προϊόντα, όπως λάδι, εσπεριδοειδή, καρύδια, κεράσια, μήλα, αχλάδια, ρόδια, κυδώνια, αμύγδαλα, σύκα, λαχανικά, ξηρά φασόλια, καλαμπόκι κ.ά.

Αν και σήμερα δεν έχουν μείνει παρά ελάχιστοι κάτοικοι εδώ, η Γέννα είναι ένα χωριό με μακραίωνη ιστορία. Η αρχαιότερη μνεία του εντοπίζεται σε έγγραφο του 13ου μ.Χ. αιώνα, στα πρώιμα χρόνια της Ενετοκρατίας, ενώ η ανθρώπινη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή μαρτυρείται από την αρχαιότητα, καθώς έχει εντοπιστεί θαλαμοειδής τάφος υστερομινωικής περιόδου κοντά στο χωριό. Σύμφωνα με παραδόσεις, η Γέννα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας κατοικούταν μόνο από μουσουλμάνους (τουρκοχώρι) και μάλιστα λέγεται ότι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται στο 1922, ήταν αρχικά τζαμί.

Στο χωριό θα βρείτε πηγή με πόσιμο νερό, τρεχούμενα νερά, ενώ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και να κάνετε πικ-νικ κάτω από θεόρατους πλατάνους στην αρχή του Λυγιώτη ποταμού.
Βόρεια και σε απόσταση μικρότερη του 1 χλμ. από το χωριό, αξίζει να επισκεφθεί το κοιμητηριακό εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου. Πρόκειται για έναν μονόχωρο καμαροσκέπαστο ναό του 14ου μ.Χ. αιώνα, στο εσωτερικό του οποίου σώζεται αποσπασματικά τοιχογραφικός υστεροβυζαντινός διάκοσμος.

Λίγο νότια του χωριού, βρίσκεται η περίφημη μνημειακή ελιά της Γέννας, με ηλικία που υπερβαίνει τα 2000 έτη.

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο