Πεζοπορία στο φαράγγι Πατσού
Προκαταρκτική παρατήρηση: Με δεδομένο ότι η ακριβής καταγραφή μιας διαδρομής μέσα σε ένα φαράγγι με GPS είναι εξαιρετικά δύσκολη (λόγω της αδυναμίας συνεχούς επικοινωνίας της συσκευής GPS με τους δορυφόρους), η παρουσίαση της διαδρομής πάνω στον χάρτη δίδεται εμπειρικά και κατά προσέγγιση. Για τον λόγο αυτό στηριχθείτε κυρίως στη σήμανση που θα βρείτε μέσα στο φαράγγι και τα στενά περάσματα εφοδιασμένα με σχοινιά.
Χαρακτηριστικά διαδρομής
Διαδρομή κατάλληλη για: Πεζοπορία.
Πεζοπορία πάνω σε: Μονοπάτι και τη βραχώδη κοίτη του φαραγγιού.
Βαθμός δυσκολίας: Μέσης δυσκολίας (για το επίπεδο έμπειρων πεζοπόρων).
Ιδιαιτερότητες: Η διάσχιση του φαραγγιού θα σας προσφέρει αρκετή περιπέτεια. Ελλείψει συνεχούς μονοπατιού, θα αναγκαστείτε να περπατήσετε στην πετρώδη κοίτη του φαραγγιού, να ελιχθείτε ή να σκαρφαλώσετε πάνω σε βράχους, να χρησιμοποιήσετε σχοινιά, και φυσικά να βραχείτε, αφού σε δύο τουλάχιστον σημεία το περπάτημα μέσα στο νερό είναι αναπόφευκτο τον χειμώνα και την άνοιξη.
Αφετηρία: Βόρεια απόληξη του φαραγγιού. Στην πρόταση αυτή συνιστάται η ανάβαση του φαραγγιού από τα βόρεια για μείωση του κινδύνου ατυχήματος. Φυσικά η πορεία μπορεί να γίνει αντίστροφα – όπως συνήθως γίνεται από του περισσότερους πεζοπόρους – όμως ο κίνδυνος για γλίστρημα ή πτώση κατά την κατάβαση είναι υψηλότερος.
Τερματισμός: Νότια απόληξη του φαραγγιού.
Συμβουλή: Αν δεν έχετε προβλέψει για κάποιο μεταφορικό μέσο που θα σας παραλάβει στο άλλο άκρο του φαραγγιού, τότε μην μπείτε στην διαδικασία να βρείτε άλλο μονοπάτι ή δρόμο επιστροφής στο σημείο εκκίνησης. Θα αναγκαστείτε να περπατήστε σε χωματόδρομους και άσφαλτο για πολλά χιλιόμετρα, ενώ η θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι πολύ υψηλή. Για τον λόγο αυτό προτιμήστε να ξανακάνετε την πορεία μέσα στο φαράγγι αντίστροφα. Είναι η πιο σύντομη διαδρομή.
Σήμανση: Αρκετά καλή.
Σημείο πόσιμου νερού πάνω στη διαδρομή: Πηγή στον Άγιο Αντώνιο.
Πραγματοποίηση: Αν και η διάσχιση του φαραγγιού μπορεί να γίνει και τον χειμώνα από πολύ έμπειρους πεζοπόρους (λόγω του μεγάλου όγκου νερών που ρέουν μέσα στο φαράγγι), ασφαλέστερο είναι να το επισκεφθείτε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης η διάσχιση είναι εφικτή, όμως απαιτείται περπάτημα μέσα στο νερό. Μάλιστα, από χρόνο σε χρόνο κάποια περάσματα αλλάζουν, ανάλογα με τον όγκο νερού και το χώμα που εναποτίθεται στην κοίτη του φαραγγιού. Σε κάθε περίπτωση, μην επιχειρήσετε τη διάσχιση του φαραγγιού εάν απειλείστε από βροχή. Οι πτώσεις πετρών από μεγάλο ύψος είναι πολύ συχνές. Προβλέψτε πριν απ’ όλα να έχετε εφοδιαστεί με κράνος, όποια εποχή του έτους και αν περπατήσετε μέσα στο φαράγγι.
Ατομικός εξοπλισμός
Άνοιξη – Καλοκαίρι – Φθινόπωρο: Παπούτσια trekking (ή παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία μέσα στο νερό κατά τους ανοιξιάτικους μήνες), κράνος, κοντό παντελόνι, νερό (παγούρι 1½ λίτρου). Προνοήστε για δεύτερη αλλαξιά ρούχων και παπουτσιών έως και το τέλος Ιουνίου, οπότε το περπάτημα μέσα στο νερό είναι αναπόφευκτο.
Χειμώνας: Δεν προτείνεται η διάσχιση του φαραγγιού κατά τους χειμερινούς μήνες, παρά μόνο σε άτομα με εμπειρία στο canyoning και διαθέτοντες κατάλληλο εξοπλισμό.
Η διαδρομή σε αριθμούς
Μήκος διαδρομής: 1,5 χλμ
Διάρκεια (με τα πόδια): 1ω15′ – 1ω30′
Ελάχιστο υψόμετρο: 212μ
Ανώτατο υψόμετρο: 338μ
Συνολικό κέρδος / απώλεια υψομέτρου: +189μ / – 69μ
Κλίση: Μέγιστη +70,8% / -71,1% Μέση +24,1 % / -22,1%